Destination Art

0 out of 5

39,90

Kunstwerken kunnen aanleiding zijn voor een reis, meestal moet je ervoor naar een museum, naar een religieus gebouw, naar …. Of je kunt wachten tot een rondreizende tentoonstelling kunstwerken in een grotere stad in je buurt brengt. De kunstwerken die in dit boeiende boek voorgesteld en besproken worden kunnen in geen geval verplaatst worden; ze moeten bovendien vaak bekeken worden in samenhang met het landschap waarin ze geplaatst werden.
 
Hetgeen de hier voorgestelde kunstwerken gemeenschappelijk hebben is dat ze gebonden zijn aan een locatie. In de loop van vooral de 20ste en de 21ste eeuw doken diverse aspecten op van wat we nu kennen als “destination art”: grote beeldhouwparken, site-specifieke installaties, “land art”, omgevingskunst en prachtige architecturale buitenissigheden. Enkele voorbeelden illustreren de grote rijkdom en de brede waaier aan mogelijkheden van “destination art”: Parc Guëll (Gaudi), Le Cyclop (Jean Tinguely), Henry Moore Foundation, Mount Rushmore, Die Grotte (Nikki de Saint Phalle), Star Axis, …
 
Als je een Breughel of een Rubens bekijkt op een afbeelding, dan krijg toch je toch minstens een indruk van het geheel, al overtreft niets de werkelijke waarneming in een museum. Bij “destination art” kan een afbeelding slechts een beperkt aantal aspecten van het kunstwerk tonen en alleen maar een summiere indruk geven van het samenspel met de omgeving. Bijna per definitie moet deze kunstvorm ter plekke bewonderd worden.
 
De allereerste verdienste van de schrijfster is dat ze zulk een ruim en gevarieerd aanbod van “destination art” gebundeld heeft en van een degelijke toelichting voorziet. De lezer zal verbaasd opkijken naar de variatie in het aanbod en naar de creativiteit en inventiviteit van de kunstenaars. Met dit leerrijke boek wordt “destination art” in al zijn vormen ook een flink stuk toegankelijker gemaakt. Tegelijkertijd is deze uitgave ook een moeilijk te weerstane uitnodiging tot reizen. Je wilt toch minstens een aantal zelf geselecteerde kunstwerken en eventuele bijhorende landschappen met eigen ogen bekijken? Of in enkele gevallen zelf de waarnemingen van licht, zon en sterren doen?
 
De auteur beschrijft 50 van deze kunstwerken in detail, 150 andere worden beknopter vermeld. Achteraan in het boek vind je praktische informatie over al deze kunstwerken: in eerste instantie de websites, maar verder ook de locaties en andere nuttige gegevens.
 
Deze prachtige uitgave zet niet alleen aan tot reizen naar de kunstwerken maar ook er in.

Category: Zondagsboeken

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Amy Dempsey

ISBN

9789055446360

Type

Hardback

Bladzijden

272

Recensent

robert

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='http://www.ludion.be'>Ludion</a&gt;