Zonen Van De Veroveraars

0 out of 5

24,90

Hugh Pope ging op zoek naar de afstammelingen van de nomadische soldaten die in een ver verleden het Byzantijnse Rijk veroverden. Natuurlijk reisde hij daarvoor rond in het huidige Turkije, waar hij lange tijd woonde, maar hij trok ook naar tal van voormalige Sovjetstaten, naar China en natuurlijk ook naar die landen in het Westen waarheen mensen van Turkische oorsprong in de loop van de 20ste eeuw emigreerden.
 
In deze turf brengt hij verslag uit over zijn bezoeken aan al die landen en regio’s, waar hij sprak met zowel presidenten, handwerklieden, rijke en machtige industriëlen, zoekers naar onafhankelijkheid, goed geïntegreerde groepen in het Westen en uitgesloten Oeigoeren in China. Onderweg bekijkt hij de huidige situatie van die volkeren en heeft hij tegelijkertijd veel aandacht voor hun al te lang onderbelichte geschiedenis en cultuur. Wat daarbij opvalt is onder meer de grote, rijke verscheidenheid van de cultuur van al deze Turkische volkeren. Dan weer bijzonder hoogstaand en creatief, op andere plaatsen of tijdstippen eenvoudiger en soms onderdrukt door vroegere of huidige machthebbers.
 
Een chronologische aanpak van de gebeurtenissen in een zo uitgestrekte regio als die waarin de Turkische volkeren verblijven is welhaast onmogelijk. De auteur koos voor een aanpak die tezelfdertijd zowel thematisch als geografisch is. In zes uitgebreide hoofdstukken worden belangrijke thema’s aangesneden, waarbij de auteur ons dan rondleidt in die gebieden waar dat thema belangrijk of meer uitgesproken is.
 
Het geheel is een bijzonder interessant en leerrijk werkstuk dat “de Turken” en de gebieden waar de Turkische volkeren wonen in een veel ruimer kader plaatst. Het aantal invalshoeken waarvan Hugh Pope gebruik maakt is nauwelijks te tellen, het aantal facetten dat belicht wordt is nog talrijker. Naar welk van de Turkische landen je ook reist, aan interessante achtergrondinformatie daarover is hier alvast geen gebrek. Wil je alleen maar rondreizen bij enkele mensen van Turkische oorsprong, die in je buurt wonen, dan ook vind je hier een schat aan aanknopingspunten over zeer uiteenlopende regio’s.

Category: Zondagsboeken

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Hugh Pope

ISBN

9789045015774

Type

Paperback

Bladzijden

432

Recensent

robert

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='http://www.amsteluitgevers.nl'>Amstel Uitgevers</a>

Distributeur

<a href='http://www.houtekiet.com'>Houtekiet</a&gt;