Cultuurtoeristische Van Dale

0 out of 5

34,95

Sla je een reisgids, een museumcatalogus, een boek over geschiedenis of een kunstboek open, je treft wel spoedig een woord dat je niet helemaal kan thuisbrengen. Hetzelfde kan je overkomen bij een bezoek aan een historisch waardevol gebouw, een museum of een tentoonstelling. Veel van de vraagtekens die daarbij kunnen opduiken krijgen een verklaring via de “Cultuurtoeristische Van Dale”.
 
Deze uitgave, gebaseerd op de Grote Van Dale, is voor de in cultuur geïnteresseerde reiziger bijna even multifunctioneel als een Zwitsers zakmes voor de survivaldeelnemer. In dit woordenboek worden ongeveer vijfduizend termen encyclopedisch verklaard. Ze beslaan de gebieden archeologie, architectuur, beeldende kunsten, bouwkunst en geschiedenis. Bij ongeveer 10 procent van die termen zijn illustraties in kleur opgenomen. De hier opgenomen termen en uitdrukkingen beperkingen zich niet tot de Europese cultuur, maar bestrijken quasi de ganse wereld.
 
Natuurlijk kun je trefwoorden bedenken die ook een plaatsje verdienden in deze uitgave (paanhuis, Sint-Elisabethvloed, …). Het zal niet verbazen als een toekomstige editie nog meer trefwoorden telt. Adepten van het “Groot Dictee” kunnen in deze uitgave hun hartje ophalen met woorden als “antonpieckarchitectuur”, “colorfieldpainting”, “hielojief”, oenochoë” of “sheddak”.
 
Daarnaast bevat deze goed in de hand liggende uitgave ook nog eens alfabetische trefwoordenlijsten in het Engels, Duits, Spaans, Frans en Italiaans. Voor ieder trefwoord in deze taal vind je zo onmiddellijk de Nederlandse vertaling, waarvan je de verklaring eventueel kan opzoeken in de lijst met encyclopedische verklaringen.
 
Voor iedere Nederlandstalige reiziger die ietwat geïnteresseerd is in cultuur in de brede zin van het woord lijkt deze uitgave me één van de allerbelangrijkste van de afgelopen maanden.

Category: Zondagsboeken

op voorraad

Extra informatie

Auteur

diverse

ISBN

9789066489622

Type

Andere

Bladzijden

526

Recensent

robert

Taal

Meertalig

Uitgeverij

<a href='http://www.vandale.be'>Van Dale Lexicografie</a>