Beatland

0 out of 5

17,90

Eén van de weinige boeken die in de loop van de twintigste eeuw de literatuur –en in het bijzonder de reisliteratuur- in belangrijke mate beroerde is “On the road” van Jack Kerouac, inmiddels een halve eeuw geleden voor ’t eerst gepubliceerd. Ook zonder die verjaardag blijft de belangstelling voor het boek groot bij “jongeren” van alle leeftijden.
 
Frank Albers, docent Engelstalige literatuur en wijsbegeerte in Antwerpen, trok in het spoor van Jack Kerouac en zijn kompanen met de wagen door de Verenigde Staten. Regelmatig werd identiek hetzelfde traject gevolgd en elders dan weer niet, steeds met als belangrijke doelstelling de “historische” plaatsen aan te doen waar Kerouac indertijd halt hield, zich bedronk, vrouwen aan de haak sloeg en uitkeek naar iets dat blijkbaar nooit komen zou.
 
Om helemaal in de “geest” van Kerouacs’ trektocht te blijven overnachtte de auteur op eerder goedkope plaatsen, had hij een fles Jack Daniels bij de hand en zocht hij naar getuigen die op een of andere wijze een link hadden met Kerouac en gezelschap. Vaak slaagt Albers erin de tijdsgeest van toen te doen herleven, hierbij al dan niet ondersteund door citaten uit “On the road” of uit andere literatuur van of over de “beats”.
 
In kilometers uitgedrukt is de tocht eindeloos. Omgezet in leesplezier mocht deze reis nog wat langer duren.
 
P.S. Weldra op deze site: recensie van de Nederlandstalige vertaling van de ongecensureerde “scroll version” van “On the road”.

Category: Zondagsboeken

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Frank Albers

ISBN

9789023426394

Type

Paperback

Bladzijden

301

Recensent

robert

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='http://www.debezigebij.nl'>De Bezige Bij</a>

Distributeur

<a href='http://www.wpgboeken.be'>WPG</a&gt;