Verstild & Versteend

0 out of 5

29,95

Terwijl er al plannen gemaakt worden om vanaf 2014 de herdenking van de Eerste Wereldoorlog voor te bereiden, moet er ook vandaag blijvende aandacht zijn voor die gruwelijke feiten. De meeste levende getuigen van die oorlog zijn verdwenen, maar er is nog een enorme verscheidenheid aan monumenten en tal van andere bouwsels om de herinnering aan die periode blijvend te behouden. Natuurlijk zijn er de talloze mooi aangelegde en goed onderhouden soldatenkerkhoven en de indrukwekkende oorlogsmonumenten, maar dit boek toont vooral bescheidener bouwwerken zoals loopgraven, bunkers, forten, monumenten en andere oorlogsrestanten.
 
De beide auteurs vergelijken aan de hand van zwart/wit foto’s de toestand van versteende getuigenissen van tijdens of kort na de Eerste Wereldoorlog met de situatie vandaag. De beelden van toen en nu worden naast elkaar gepubliceerd en voorzien van achtergrondinformatie in het Nederlands en in het Engels. Soms, maar eerder zelden, zie je stenen herinneringen in een behoorlijke toestand, maar vaak zijn ze deels of helemaal in puin of overwoekerd.
 
Het werkgebied van dit tot nadenken aanzettende boek strekt zich uit van de Vlaamse Noordzeekust tot diep in de Vogezen. De meerderheid van de afgebeelde sites is van Duitse oorsprong en dat is vooral toe te schrijven aan het feit dat het Duitse leger bij het bouwen van de constructies veel grondiger te werk gingen. Ook de tijdens die oorlog gebouwde en overgebleven monumenten zijn hoofdzakelijk van Duitse oorsprong.
 
Enerzijds kan je deze bijzondere uitgave bekijken als een vraag om meer aandacht voor de restanten van de oorlog, maar het is toch vooral het idee van “nooit meer oorlog” dat blijft hangen bij de aandachtige lezer. Deze oproep zou iedereen ter harte moeten nemen.

Category: Zondagsboeken

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Wim Degrande, Patrick Goossens

ISBN

9789058264688

Type

Paperback

Bladzijden

208

Recensent

robert

Taal

Meertalig

Uitgeverij

<a href='http://www.davidsfonds.be'>Davidsfonds</a&gt;