@Ncyclopedie Van Bodemschatten

0 out of 5

14,95

Onderweg zien jongeren grillig gevormde rotsen, diverse kleuren in de bodem van landschappen, ze bezoeken ook wel eens een grot, ze vinden wel eens een fossiel of rapen een gesteente op met vreemde vormen en of kleuren. Kortom, ze vertonen interesse voor de bodem, voor wat daarin te vinden is en hoe die ooit gevormd is. Voorliggend boek beantwoordt een aantal vragen daaromtrent en levert achtergrondinformatie. Belangrijker nog, het belooft de mogelijkheid om verder te kijken: op het internet, naar een speciaal voor dit boek ontwikkelde website.


Mineralen en fossielen zijn wellicht de eerste interesses van jeugdige schattenjagers, maar de informatie in deze uitgave gaat veel breder: hoe zit de geologische geschiedenis van de aarde in elkaar, wat moet ik weten van tektonische platen, hoe werden gesteenten, mineralen en edelgesteenten gevormd, wat zijn hun voornaamste eigenschappen en wat deed de mens ermee, hoe ontstaan en werken vulkanen, … ? Over deze en diverse andere bodemkundige facetten krijgen de jeugdige lezers inleidende informatie, die ze dan zouden kunnen uitdiepen via de weblinks of eventueel meer specifiek op één onderwerp gerichte literatuur.


Dat het boek voor jongeren (+12) bestemd is mag geen reden zijn om onnauwkeurigheden te dulden. Gips is géén sulfaat van calcium, zwavel en waterstof, zoals er te lezen staat, maar wel een sulfaat van alleen maar calcium. Een titel als “mineralen waaruit de aarde bestaat” moet in de aanwezige context gecorrigeerd worden tot “elementen waaruit de aarde bestaat”.


Deze kleurrijk geïllustreerde uitgave vormt een goede uitgangsbasis voor jongeren die zich interesseren voor de bodem en haar rijkdom. En de bijhorende website? Daar valt weinig over te vertellen. Na tot driemaal toe aandringen over een periode van een maand bij de uitgever kwam er nog geen afdoend antwoord. Op de website ontwikkeld voor de boeken uit de reeks “@ncyclopedie” levert “bodemschatten” trouwens ook geen zoekresultaten op. Jammer.

Category: Jeugdreisboeken

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Clare Lister

ISBN

9027424039

Type

Hardback

Bladzijden

96

Recensent

robert

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='http://www.spectrum.nl'>Het Spectrum, Utrecht</a>

Distributeur

<a href='http://www.standaarduitgeverij.be'>Standaard Uitgeverij</a>