Bejubeld En Verguisd

0 out of 5

19,95

Helden zijn van alle tijden. Het grote verschil tussen de helden uit de Oudheid en veel hedendaagse “helden” is dat die eerste categorie daadwerkelijk grootse prestaties leverde, terwijl je vandaag al een sterrenstatus krijgt als je als een onbenul verschijnt op een commerciële tv-zender. Gelukkig maar dat die laatste groep eveneens te maken krijgt met de smalle grens tussen bejubeling en verguizing.

Dan toch liever de echte helden, zoals de auteur er een aantal voor het voetlicht brengt in dit boeiende boek. Hij bespreekt zijn helden niet chronologisch, maar probeert ze te rangschikken in categorieën, zoals zeehelden, opstandelingen, helden van de democratie, voor het vaderland gestorven helden, anonieme helden, enz …

Fik Meijer vertelt het leven van de helden uit de Oudheid zoals het ons werd overgeleverd; niet altijd de bekendste helden, maar wel zij die model kunnen staan voor een bepaald heldentype. Nadien begint pas het echte werk van de auteur: hij probeert de overlevering te duiden, ze in een tijdskader te plaatsen, te relativeren waar nodig, te interpreteren en eventueel aan te vullen met informatie uit andere bronnen.

Om echte helden te beschrijven zijn er in feite niet veel woorden nodig, maar wat Fik Meijer hier toevoegt, verheldert hun beeld in sterke mate.

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Fik Meijer

ISBN

9789025364069

Type

Paperback

Bladzijden

391

Recensent

robert

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='http://uitgeverijathenaeum.nl'>Athenaeum – Polak & Van Genep</a>

Distributeur

<a href='http://www.wpgboeken.be'>WPG</a&gt;