Markant Mooi Merksplas

0 out of 5

25,00

Heemkundige kringen en aanverwante publiceren wel vaker een boek of een brochure. Deze uitgave van de Heemkundige Kring Marcblas is een uitstekende illustratie van hoe degelijk dergelijk werk wel kan zijn, zowel inhoudelijk als boektechnisch. Er komt dan ook meer bij kijken dan goede teksten schrijven en dito foto’s maken; zoals sponsoring bijvoorbeeld, maar dat doet niets af aan de kwaliteiten van dit werk.

Bovendien is voor dit werk de keuze van het thema minder klassiek dan voor dit soort uitgaven gebruikelijk: het landschap staat hier centraal, niet de klassieke geschiedenis, de monumenten of de belangrijke figuren die in dat landschap hun plaats hebben. Er is hier ook aandacht voor monumenten en andere relicten van het verleden, maar hun plaats is in dit ondergeschikt aan die van het landschap. De auteurs hebben natuurlijk het voordeel dat hun gemeente bedeeld is met een interessante variatie aan landschappen (de vallei van de Mark, de oude dorpskern, de diverse domeinen die kunnen functioneren als natuurverbindingsgebieden, het hedendaagse serrelandschap, enz…), maar die moeten natuurlijk ook geïdentificeerd en met kennis van zaken beschreven worden.

Dit boek richt zich uiteraard in de eerste plaats tot mensen die in Merksplas wonen of er interesse voor hebben. Maar het kan ook een breder publiek aanspreken doordat het antwoorden verschaft op vragen als: hoe ontstond dit landschap, wat zijn de kenmerken ervan, wat heeft de mens ervan gemaakt, …?

De auteurs zijn duidelijk niet over één nacht ijs gegaan bij het uitwerken van dit boek: ze hebben oog voor de vragen van de lezer die minder thuis is in bepaalde thema’s, ze raadpleegden deskundigen en experts allerhande, er zijn “leeswijzers” bij de aanvang van de hoofdstukken en er is goede verklarende woordenlijst. Toch hoef je niet immer akkoord te gaan met wat de auteurs neerpenden. De uitspraak “de Neanderthaler wordt tegenwoordig niet meer bij de mensensoort gerekend” is in tegenstrijd met wat je elders leest. Ook de uitdrukking “de oermens in de Kempen” kan andere beelden oproepen dan bedoeld door de auteurs en klinkt weinig wetenschappelijk.

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Diverse

Type

Andere

Bladzijden

206

Recensent

admingeert

Taal

Nederlands

Uitgeverij

Heemkring Marcblas