Sterk Gebouwd & Makkelijk In Onderhoud

0 out of 5

39,50

Tussen 1834 en 1970 werkten bij het bestuur van de provincie Antwerpen 21 zogenaamde “provinciale bouwmeesters”. In opdracht van het provinciebestuur en lokale besturen gaven zij, door de bouw of restauratie van gemeentehuizen, scholen, kerken, pastorieën, rijkswachtkazernes vorm aan het uitzicht van vele dorpen en gehuchten. In het boek worden zowel de “banale” bouwwerken als de prestigieuze uitschieters in kaart gebracht.
 
 Centraal in het boek staat de diversiteit aan gebouwentypes die tot in de verste uithoeken van de provincie letterlijk vorm gaven aan het maatschappelijk leven. Daarnaast wordt een beknopte biografie van de 21 architecten opgenomen. Hierbij wordt slechts zijdelings ingegaan op hun vaak rijke oeuvre als privé-architect, hun werk als ambtenaar staat hier op de voorgrond. Ook vier prestigewerven van het Antwerpse provinciebestuur zelf komen aan bod. De restauratie van het paleis van Margaretha van Oostenrijk te Mechelen en van het kasteel van Turnhout, de bouw van de voormalige provincieraadzaal in Antwerpen en het openluchttheater in het Rivierenhof te Deurne waren eigen realisaties van het bestuur waar de provinciale architecten, zonder financiële beperkingen, ten volle hun talenten konden tentoonspreiden.
 
 Het boek wordt uitgegeven op groot formaat A4, op glanspapier en rijkelijk geïllustreerd met foto’s, tekeningen en bouwplannen.

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Stefaan Grieten, Serge Migom, Bart Sas en Dirk Van de Vijver

ISBN

90 76297 31 2

Type

Andere

Bladzijden

208

Recensent

robert

Taal

Nederlands

Uitgeverij

Marc Van de Wiele en Provinciebestuur Brugge