1914

0 out of 5

59,95

Tussen de vele boeken omtrent de Eerste Wereldoorlog is deze turf toch wel een uitschieter. En de oorlog is nog niet eens begonnen. De precieze oorzaak en de aanleiding tot een wereldwijd conflict als dit zijn moeilijk uit te klaren. De auteur vertelt met een stortvloed aan informatie hoe de politieke situatie zich in de voorgaande jaren ontwikkelde en hoe al die feiten culmineerden in de dood van vele, vele honderdduizenden militairen en burgers.
Voor insiders kwam de oorlog niet onverwacht: “Toen de oorlog in 1914 uitbrak, was dat een schok, maar die kwam niet las een donderslag bij heldere hemel.. De wolken pakten zich al twintig jaar samen en veel Europeanen waren zich daar met een gevoel van onbehagen van bewust.” Meteen stelt zich ook de vraag: waarom werd die oorlog dan geen halt toegeroepen? Sommigen voelden zich hiertoe geroepen, maar hun stem klonk niet luid genoeg in het geroezemoes van politiek, diplomatie, na-ijver, machtswellust, … 
Wie de wapenwedloop tijdens de Koude Oorlog meemaakte zal ongetwijfeld gelijkenissen zien, al waren er andere hoofdrolspelers. Kort door de bocht kwam het hierop neer: De overmacht van de Britse marine op de wereldzeeën was het sterk groeiende Duitsland een stevige doorn in het oog. Naarmate zij hun marine uitbouwden volgden de Britten deze wapendans. Dat het fatale schot uiteindelijk op het land werd afgevuurd en niet op zee was slechts een speling van de geschiedenis.
Wil je de gebeurtenissen van WO I beter doorgronden, dan is deze uitgave echt een aanrader.
  

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Margaret MacMillan

ISBN

9789045024462

Type

Hardback

Bladzijden

783

Recensent

robert

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='http://www.atlascontact.nl'>Atlas Contact</a>

Distributeur

<a href='http://www.vbku.be'>VBK</a&gt;