!Verde! Kruiden

0 out of 5

19,95

Kruiden kunnen ook aanleiding geven tot reizen, zoals kruidenvrouw Danielle Houbrechts in deze uitgave doet. Ze verhaalt over vroegere kruidenkenners als Rembert Dodoens, Elisabeth von Bingen Walafried Strabo en Alfred Vogel en gaat dan op zoek naar de plaatsen waar deze inspiratiebronnen woonden en werkten. Zelfs het bijzonder mooi gelegen klooster van de cisterciënzerinnen in Kerniel wordt aangedaan.
 
In het uitvoerige tweede deel van dit mooi uitgegeven en met prachtige foto’s geïllustreerde boekje worden zo’n 45 kruiden uit onze regio uitvoerig besproken. De kruidenvrouw laat dan items de revue passeren als de herkomst van de naam, het gebruik in de keuken,het huishouden en in de volksgeneeskunde, het werk in de tuin, enz …
 
Als de termen wetenschap, kruiden en volksgeneeskunde samen voorkomen ben ik geneigd dubbel op te letten. De auteur weet de lezers onder de rubriek bijvoorbeeld te melden dat peterselie chlorofyl bevat. Correct natuurlijk, ware het niet dat chlorofyl (bladgroen) aanwezig is in alle bladgroenten, in bladeren van bomen, struiken en planten, in sommige grassen en in algen, kortom bijna alomtegenwoordig is in de natuur…Ze vertelt ook dat het “Cruydeboeck” van Rembert Dodoens na de Bijbel het meest vertaalde boek ter wereld. Zullen we dat maar met een schepje kruiden nemen?
 
Het lijkt me best deze uitgave vooral als een kruidenboek te beschouwen, weliswaar aangevuld met enkele boeiende reistips. In die optiek heb je een interessant boek in handen, waarmee je je voordeel kan doen in de keuken en in de tuin en dat bovendien meestal erg vlot leest.

op voorraad

Extra informatie

Auteur

tekst Dannielle Houbrechts, foto's Philippe Debeerst

ISBN

9789020967814

Type

Andere

Bladzijden

320

Recensent

robert

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='http://www.lannoo.be'>Lannoo .be</a>