Natuur In Haspengouw … Op Z’n Paasbest

0 out of 5

25,00

Dat het Haspengouwse landschap één van de allermooiste is in België, daarover kan nauwelijks twijfel bestaan. De bezoeker aan Droog en Vochtig Haspengouw kan genieten van lieflijke beekvalleitjes, uitgestrekte golvende landschappen zonder ook maar een spoor van bebouwing, boomgaarden die in de bloesemperiode op hun mooist zijn, rustige kleine dorpjes, tal van kastelen en vierkantshoeven, …
 
Na een kennismaking in scheervlucht met dit prachtige landschap loont het meer dan de moeite om de natuur ervan wat van dichterbij te bekijken. Dit landschap met zijn toch grote verscheidenheid kwam er niet zomaar. Bovendien is de verscheidenheid nog groter dan verwacht, zo leer je ook uit deze boeiende en leerrijke uitgave van de stichting “Limburgs Landschap”.
 
Dit mooi geïllustreerde boek probeert onder meer een antwoord te vinden op de vraag wat er typisch is aan de Haspengouwse natuur. Op Vlaams niveau bekeken zijn de soorten die vooral in Haspengouw voorkomen veelal zeldzaam. Bovendien zijn sommige vegetatietypes en ook sommige dieren zelfs van internationaal belang. Een volgende vraag die een antwoord verdient is deze: waaraan heeft Haspengouw deze fantastische natuur te danken? Ook hierop brengt Eddy Dupae een duidelijk antwoord, waarvan de wortels diep terug grijpen in de geschiedenis.
 
In de volgende hoofdstukjes komen bijzondere flora en fauna aan bod: hagen, heischraal, kalkgrasland, maretak, stinzenplanten, dassen, kwartels, … Bijzondere aandacht verdienen de narcisdorpen Diets-Heur en Vreren, de enige dorpen in België waar de hoogstamboomgaarden in de lente geen grasmat bezitten maar een narcisveld. Naast al de terechte aandacht die Limburg besteed aan de prachtige bloesemende boomgaarden verdienen gele narcistapijten toch ook wel enig licht uit de toeristische schijnwerpers? Of beter net niet?
 
Deze bijzonder leerrijke en goed onderbouwde uitgave verdient alle interesse van ieder die begaan is met de natuur in het algemeen en met die van Haspengouw in het bijzonder. Want die ligt er het ganse jaar op zijn paasbest bij. 

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Eddy Dupae

Type

Paperback

Bladzijden

146

Recensent

robert

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='http://www.limburgs-landschap.be'>vzw Limburgs Landschap</a>