Kapellen In Vlaanderen

0 out of 5

62,50

Waar je ook wandelt door Vlaamse steden en dorpen, overal kom je kapellen en kapelletjes tegen. Sommige hebben een eeuwenoude geschiedenis en zijn van belangrijke architecturale waarde, andere kenden een plotse opbloei naar aanleiding van een mirakel en verdwenen dan weer uit beeld, weer andere zijn de vrucht van ware volksdevotie, werden geplaatst uit dankbaarheid om een verkregen gunst of zijn doodgewoon kitscherig.

Kapellen zijn er dus in alle vormen en maten, van alle leeftijden, in diverse stadia van behoud of verval, eenzaam langs een landweg of drukbezocht omwille van zijn al dan niet ware mirakelwaarde. Hoog tijd dus dat iemand de goegemeente enigszins wegwijs maakte in het kapellenlandschap. Theoloog Hans Geybels is al jaren geboeid door het onderwerp en stortte er zich ongetwijfeld met graagte op.

De auteur begint zijn boek bij het ontstaan van de kapellen en heeft verder zijn kapellenverhaal historisch ingedeeld (middeleeuwen, nieuwe tijd, nieuwste tijd). Beweringen dat de oorsprong van sommige kapellen teruggaat tot een Keltische cultusplaats moeten volgens Hans Geybels met de grootste omzichtigheid benaderd worden: wetenschappers kunnen immers zelden met zekerheid een Keltische boom- of bronnencultus aanwijzen. De auteur heeft eerder oog voor de invloed van de Romeinen op plaatselijke religies.

Het register achteraan vermeldt ruim 250 kapellen die in deze uitgave aan bod komen. Daarbij zijn tal van bekende kapellen zoals de Heilig Bloedkapel in Brugge, de kapel van Helshoven in Hoepertingen of de kapel van Sint-Evermarus in Rutten.

Voor wie meer weten over kapellen en hun cultuurhistorische achtergrond is dit boek meer dan een aanrader. Nooit werd het onderwerp zo degelijk en gefundeerd aangepakt en voorgesteld. Of je de kapellen louter als landschapselement bekijkt, uit historische interesse of uit religieuze belangstelling, altijd vind je in deze mooi geïllustreerde uitgave interessante informatie.

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Hans Geybels

ISBN

90-5826-338-X

Type

Hardback

Bladzijden

272

Recensent

robert

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='http://www.davidsfonds.be/'>Davidsfonds</a&gt;