Het Zwaard En Het Kruis

0 out of 5

19,90

Het zwaard en het kruis vertelt het verhaal van de Franse koloniale geschiedenis in Noord-Afrika. Het beschrijft de levensloop van twee gedreven avonturiers die de ambitie van een overzees Frans Afrika trachtten waar te maken. Graaf Charles de Foucauld was een charlatan en rokkenjager die evolueerde naar een diepgelovige woestijnnomade. Henri Laperrine was een sobere perfectionist en beroepsmilitair pur-sang die leefde voor het leger. Beiden vonden hun roeping in de woestijn.

Het boek bestrijkt de periode van het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. De Sahara was nog grotendeels onontdekt gebied. Avonturiers die het toch waagden om de woestijn te trotseren brachten het er meestal niet levend af. Zij stierven door uitdroging of werden het slachtoffer van de alom gevreesde Toearegs.

Toen Frankrijk in 1830 Algerije binnenviel, was het niet de bedoeling om het land te koloniseren. De gebeurtenissen namen gewoon hun loop en een vicieuze cirkel van omstandigheden zorgde voor een steeds verder uitdeinend gebied dat verdedigd moest worden. Het zwaard en het kruis is het levendige relaas van een vergeten periode uit de Franse koloniale geschiedenis. Het verhaal is wetenschappelijk onderbouwd maar onderhoudend en met een vleugje ironie geschreven. Vooraan in het boek vind je enkele kaarten om het verhaal te situeren en achteraan een lijvige bibliografie en een register.

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Fergus Fleming

ISBN

90 450 1019 4

Type

Paperback

Bladzijden

367

Recensent

andre

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='http://www.boekenwereld.com/'>Atlas</a&gt;

Distributeur

Veen Bosch & Keuning, Wommelgem