Culinaire Herinneringen Aan Hasselt

0 out of 5

15,00

Als “hoofdstad van de smaak” heeft Hasselt op diverse terreinen een zeer gevarieerd aanbod. De gastronomie is er daar één van. Wandel je vandaag door de Limburgse hoofdstad,dan is het bijzonder moeilijk kiezen waar je wil binnen stappen voor een kleinere of een grotere hap. Dat het aanbod niet altijd even groot en gevarieerd was illustreert deze interessante publicatie over het culinaire verleden. Overigens hoef je geen Hasseltenaar zijn om van deze culinaire terugblik op de vorige eeuw te genieten; elders waren de lokale keukenprinsessen wellicht even vindingrijk en creatief.
 
De auteurs heffen geen klaaglied aan over de keuken van vroeger, die het alleszins moest doen met minder ingrediënten en middelen dan vandaag beschikbaar zijn. Integendeel, ze heffen een lofzang aan op de culinaire creativiteit van de moeders, grootmoeders en overgrootmoeders van de huidige generaties.
 
Bij het overlopen van de lokale gerechten die bereid werden na het slachten van de varkens lijken de auteurs toch een belangrijke schotel vergeten te hebben, namelijk het moeilijk te spellen “huutkiës” (hoofdkaas, hoofdvlees). Dit erg lekkere gerecht werd klaar gemaakt uitgaande van diverse gekookte varkensonderdelen (poten, lever, hart, oor). Vaak kwam het na de slacht of op feestdagen ’s avonds op tafel samen met ajuintjes, augurken, mosterd, …
Nog meer Hasseltse gerechten vind je verder in het boek; jammer dat ze niet allemaal meer beschikbaar zijn, wellicht wegens wijzigingen in de smaak en of te weinig commercieel.
 
Via oude kookschriften en familieverhalen konden de auteurs een kijkje nemen in de kookpotten van zowel gegoede als minder gegoede families. We onthouden eruit dat de inhoud van die kookpotten misschien minder rijkelijk en gevarieerd is dan vandaag, maar beslist even voedzaam en soms zeker zo feestelijk.
 
Het culinaire verleden is een andere wijze om terug te blikken op de geschiedenis van een stad. De auteurs en de andere medewerkers maakten er niet alleen een boeiende terugblik van, maar ook een erg smakelijke.

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Jacques Collen, Raymond Rutten

ISBN

9057202700

Type

Andere

Bladzijden

96

Recensent

robert

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='http://www.erfgoedcelhasselt.be'>Erfgoedcel, Hasselt </a>

Distributeur

BMP, Antwerpen