Beleef Elke Dag Uit De Eerste Wereldoorlog

0 out of 5

24,95

Robert Declerck pakt uit met een uniek concept. Hij maakte een kalender die dag na dag vertelt wat er tijdens de Eerste Wereldoorlog gebeurde. Van 1 januari 1914 tot en met 31 december 1918 lees je over de gebeurtenissen van een eeuw geleden. Het resultaat is een kalender die vijf jaar lang meegaat. Dat zijn meer dan 1.800 feiten, verhalen of verslagen. Van een huzarenstukje gesproken!  De gegevens werden onder andere opgezocht in archieven, oude kranten en historische documenten. Veel stukjes werden teruggevonden in authentieke oorlogsdagboeken. Zo lees je teksten van onder meer Stijn Streuvels, Tolkien, Winston Churchill, Karel van de Woestijne, onderpastoor Van Walleghem uit Dikkebus, oorlogsvrijwilliger Gaston Le Roy en de Gentse schrijfster Virginie Loveling.
 
Dag na dag lees je over de gebeurtenissen die honderd jaar geleden plaatsvonden: De Slag van Verdun, de verovering van Jericho, het belang van het Zimmerman-telegram, heldendaden van verzetslui, zee- en veldslagen, De Slag van de Zilveren Helmen, de inundatie van IJzervlakte, …  Er wordt stilgestaan bij de intrieste verhalen die zich afspeelden in de kantlijn van het oorlogsgeweld zoals kindermisbruik, mishandelingen, ontberingen en bevriezingen.  De getuigenissen van jonge levens die afgeknakt worden, op het slagveld en daarbuiten, maken je stil …
 
De besognes van het alledaagse leven staan in schril contrast met het luxeleven dat wij vandaag leiden.  Onze voorouders hadden zorgen over kolenrantsoenen, voedselbonnen, verplichte evacuaties, smokkelen van levensmiddelen, vluchtelingen, weggevoerden, honger en koude.
Tijdens het lezen van deze kalender valt het telkens weer op dat de geschiedenis zich steeds herhaalt.  In 1914 werd er ook gefraudeerd met paardenvlees.  Ook toen werden er in pakketjes rundvlees een gedeelte paardenvlees aangetroffen.  Door de schaarste aan olie werd in 1916 koolzaad geteeld!
 
Doorheen dit werk zijn heel wat toeristische tips vermeld.  Je kan hierdoor op ontdekking gaan naar oorlogskerkhoven in de Westhoek, musea en monumenten bezoeken, het historisch landschap van Zillebeke bezichtigen. Of je kan de kleine Last Post in Boezinge beluisteren.
Deze 4 cm dikke kalender is voorzien van een stevige voetsteun. Zo kan hij vijf jaar lang zijn plaatsje innemen op een kast, een salontafel of een bureau.  Elke dag zijn er enkele lijntjes vrijgelaten voor eigen notities.  De tekeningen van pastoor Prosper De Bruyker, die nooit eerder werden gepubliceerd, verfraaien deze vijfjarenkalender.
 
Een tip voor de uitgever.  Deze uitgave is ideaal om in een boek uitgegeven te worden.  De tekeningen kunnen dan wél beter gebruikt worden als tussenbladen van de verschillende maanden.  

  

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Declerck Robert

ISBN

9789063066581

Type

Ringmap

Bladzijden

740

Recensent

lieve

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='http://www.davidsfonds.be'>Davidsfonds Uitgeverij</a>