1000 Jaar Slaaf

0 out of 5

19,99

Miljoenen Afrikanen werden, veelal door “beschaafde” Westerlingen, in vaak onmenselijke omstandigheden gedeporteerd uit hun thuisland om ver van huis als slaaf aan de slag te gaan. Tenminste, als ze de “reis” overleefden. Verhalen over slavernij duiken hier en daar op, maar degelijke en toegankelijke overzichten van de geschiedenis ervan liggen niet dik gezaaid. Mooi dat Mark Heirman hier werk van maakte. Bovendien koppelt hij slavernij aan kolonialisme, nog een fenomeen waaraan Westerlingen zich schuldig maakten, al waren zij ook hier niet de enige.
Niet alleen Afrikanen waren slachtoffer van slavernij. Ook elders werd veelvuldig gebruik gemaakt van deze vorm van “goedkope arbeid”. Wanneer slavernij precies ontstond weten we niet; allicht heel lang voor het begin van onze tijdrekening. Probeer even te bedenken naar welke volkeren de term “slaaf” refereert. Dat geeft meteen ook een aanwijzing vanwaar de eerste in het Westen tewerkgestelde slaven vandaan kwamen.
De meeste aandacht gaat in deze boeiende uitgave naar de slavernij uit Afrika. Ze was niet alleen de meest grootschalige, ze is bovendien ook nog relatief recent. Ook daaromtrent misstaat enige collectieve schaamte over het verleden niet…
  

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Mark Heirman

ISBN

9789089241320

Type

Paperback

Bladzijden

254

Recensent

robert

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='http://www.houtekiet.be'>Houtekiet</a&gt;

Distributeur

<a href='http://www.vbku.be'>VBK</a&gt;