Zwarte Zee

0 out of 5

15,00

Neal Ascherson begint zijn tocht aan de Krim, het meest opvallende uitsteeksel in de Zwarte Zee, toen daar duizenden jaren geleden de eerste beschavingen bloeiden en Griekse kolonisten arriveerden. Vandaar klimt hij geleidelijk op in de tijd, met af een toe een zijsprong. Zijn geografische reisroute is minder consistent, dit is immers geen reisgids, maar een geschiedenis van de Zwarte Zee. De reis eindigt in Abchazië, in de praktijk het jongste onafhankelijke land in de regio, alhoewel die onafhankelijkheid niet erkend wordt.
 
De geschiedenis van de Zwarte Zee als zodanig is veel complexer dan die van andere zeeën omwille van de structuur van de onderliggende waterlagen. In niet geringe mate beïnvloedt deze zee het leven op haar oevers. Er is al duizenden jaren een komen en gaan van bevolkingsgroepen, soms vreedzaam, soms met het nodige wapengekletter. Zelfs uit het verre Polen kwamen er lieden die dachten hier hun ware heimat te vinden. De Russische dichter Poesjkin zocht hier tijdelijk zijn heil, terwijl de Poolse poëet Mickiewicz hier de basis legde voor zijn statuut van “nationale dichter”.
 
Neal Ascherson schildert hier een bijzonder boeiend portret van de gebeurtenissen in deze regio. Hij laat zijn lezers graag meegenieten van zijn enorme kennis van de volkeren die zich hier vestigden, waarvan velen weer verdwenen zijn in de nevelen van de tijd. De auteur gaat evenmin de hedendaagse milieuproblematiek uit de weg. Zijn visie op het “uitsterven” van het leven in de Zwarte Zee wijkt af van diegene die regelmatig opduikt in de media, maar klinkt toch plausibel.
 
Zonder overdrijven mag gesteld dat dit werk een boeiende oogopener is op een streek met een bijzonder ingewikkeld verhaal.

Category: Zondagsboeken

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Neal Ascherson

ISBN

978904710037

Type

Paperback

Bladzijden

335

Recensent

robert

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='http://www.uitgeverij-eldorado.nl'>Eldorado</a&gt;

Distributeur

<a href='http://www.vbku.be'>VBK</a&gt;