Achter Het Verdwijnpunt

0 out of 5

27,99

“Achter het verdwijnpunt”, dat lijkt wel de titel van een thriller? Ja, dat is dit werk van Laura Cumming ook, maar dan wel een waargebeurde thriller. Even voor halfweg de 19de eeuw koopt John Snare, een boekhandelaar uit Reading, voor een eerder bescheiden bedrag een schilderij dat toegeschreven wordt aan Van Dyck, dat de toenmalige prins Charles moet voorstellen.
De brave man verdiept zich steeds meer in het kunstwerk en komt onder meer tot de conclusie dat het werk géén Van Dyck kan zijn, omdat die grote meester niet in Spanje was op het ogenblik dat de Engelse prins Charles daar was in een poging om een bruid aan de haak te slaan die paste bij zijn doorluchtig koninklijk niveau.
John Snare besluit dat het werkelijk prachtige portret van de prins moet geschilderd zijn door de befaamde Velazquez. We volgen de goede man terwijl hij overal rond speurt om bewijzen voor zijn stelling te verzamelen. Hij publiceert een boekje met zijn bewijzen en begint het kunstwerk tentoon te stellen. Tegen betaling zijn toeschouwers welkom. Na aanvankelijk succes krijgt hij zware tegenwind van vertegenwoordigers van de vroegere eigenaars. Meteen het begin van nog meer speurwerk, waarbij hij toch wel op een onverwachte plaats belandt.
Laura Cumming, een kunsthistorica, doet ruim anderhalve eeuw na Snare’s aankoop van het bijzondere schilderij diens opzoekingen nog eens over. Bij beide speurders is er veel aandacht voor leven en werk van Velazquez. Zo prachtig beschreven dat je zelf ook zin krijgt om de werken van die Spaanse grootmeester te gaan bekijken. Ook daarbij valt er behoorlijk wat te reizen. Van een aantal van ie werken staan er trouwens afdrukken in het boek.
  

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Laura Cumming

ISBN

9789045024387

Type

Paperback

Bladzijden

320

Recensent

robert

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='http://www.atlascontact.nl'>Atlas Contact</a>

Distributeur

<a href='http://www.vbku.be'>VBK</a&gt;