De Wijsheid Van Vogels

0 out of 5

39,90

Een “geschiedenis van de ornithologie”, bovendien gebundeld in ruim vierhonderd pagina’s, leek me niet meteen het meest bevlogen onderwerp om enkele dagen van de donkerste periode van het jaar te overbruggen. Een vooroordeel van jewelste zo bleek achteraf. Iets waarmee recensenten ook wel eens te kampen hebben, zo blijkt.
 
Op bijzonder vlotte wijze loodst de auteur ons doorheen de geschiedenis van de ornithologie aan de hand van een aantal belangrijke thema’s en via de baanbrekende gedachten van een aantal wetenschappers in de loop der eeuwen. Om met goed gevolg op vogels te kunnen jagen hadden onze voorouders nood aan kennis: waar verblijven vogels in de diverse jaargetijden, wanneer (en hoe) planten ze zich voort, wat is de rol van de eieren en leggen ze die eenmaal of meermaals, waar houden vogels zich schuil, …?
 
Vogelkennis ontwikkelde zich onder meer via uiteenlopende standpunten die soms eeuwenlang voor discussie zorgden. Het duurde bijvoorbeeld heel lang eer er een algemene consensus was over de jaarlijkse vogeltrek. De manier waarop vogels erin slagen weer terug te keren naar hun plaats van vertrek leverde ook jarenlang stof voor discussie, net als hun paargedrag of de wijze waarop een vogel zich ontwikkelt.
 
Niet alleen de “echte” vogelliefhebbers zullen genieten van dit boek, iedereen met ook maar een beetje belangstelling voor de natuur zal er veel van opsteken. Staan we niet allemaal eens stil, thuis of onderweg, om de schoonheid van sommige vogels, hun zang of hun sierlijke vlucht te bewonderen?
 
Dit zeer vlot geschreven boek geeft antwoorden op een hoop vragen over het leven van vogels, zelfs vragen die je vooraf niet had kunnen bedenken. Mocht wetenschap altijd op zulk een begrijpelijke wijze overgedragen worden, het leven zou misschien een ietsje eenvoudiger zijn. Na dit boeiende boek bekijk je vogels, waar dan ook, beslist op een andere wijze. De vele prachtige en vaak historische illustraties verhogen het leesplezier nog.

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Tim Birkhead

ISBN

9789023436041

Type

Hardback

Bladzijden

437

Recensent

robert

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='http://www.debezigebij.nl'>De Bezige Bij</a>

Distributeur

<a href='http://www.wpgboeken.be'>WPG</a&gt;