Op Zoek Naar De Rechtvaardige Rechters

0 out of 5

5,50

De Stoutmoedige Diefte van het paneel van de Rechtvaardige Rechters is nog steeds de meest bijzondere onopgeloste kunstroof uit de geschiedenis.  Dit paneel is onderdeel van het meesterwerk ‘De aanbidding van het Lam Gods’ uit 1432 van de gebroeders Van Eyck. De fenomenale schildertechniek van deze broers uit Maaseik maakte dit werk tot één van de belangrijkste ter wereld. 2020 is het jaar van Van Eyck in Gent.  En Gent viert dit met talloze activiteiten, met als hoogtepunt het terugplaatsen van het gerestaureerde altaarstuk in de Sint-Baafskathedraal.
In deze leerrijke gids maak je kennis met het kunstwerk en de vermoedelijke dief. Je wandelt langs 25 mogelijke bergplaatsen van het gestolen paneel.  De gebroeders Van Eyck waren ontzettend goede ambachtslui die de schildertechnieken naar een ongekend niveau getild hebben.  Ze waren bereisd en werkten voor de allergrootsten der aarde. Exotische planten, die in dit veelluik verwerkt zijn, zijn hiervan stille getuigen. De opdrachtgevers van Het Lam Gods, Joos Vijd en Elisabeth Borluut waren ijdele mensen. Want hun ‘selfie’ vind je op terug op het schilderij.
Het onbegrijpelijke werd vastgesteld op woensdagochtend 11 april 1934.  Toen de suisse (koster) van de Sint-Baafskathedraal het rolgordijn voor Van Eycks’ schilderij wegtrok.  De suisse ontdekte dat er twee panelen verdwenen waren.  Het paneel van Johannes De Doper, dat later teruggevonden werd, en het paneel van de Rechtvaardige Rechters. Ene D.U.A. schreef brieven aan het bisdom en eiste losgeld. De opeisingen zijn plots gestopt na het overlijden van ene Arsène Goedertier. Sindsdien is het mysterie alsmaar groter geworden!  Komplottheorieën en zoektochten allerhande hebben tot de dag van vandaag nog niets opgeleverd.
Deze wandelgids neemt je mee op speurtocht naar de gestolen Rechtvaardige Rechters. De wandeling is een lus van 5km. Het begin en aankomst is aan de Sint-Baafskathedraal. Een duidelijk plannetje begeleid je op ontdekkingstocht door Gent.  Onderweg geeft de schrijver boeiende achtergrondinformatie bij beroemde eeuwenoude gebouwen, gezellige pleintjes, belangrijke actoren en mogelijke vindplaatsen. Om je zoektocht voor te bereiden vind je in deze gids heel wat praktische informatie over het openbaar vervoer, musea en plaatselijke horeca.
Wie weet wordt jij de eerlijke vinder!
  
Category: Wandelgidsen Tag:

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Robert Declerck

ISBN

9789461230676

Type

Paperback

Bladzijden

32

Recensent

lieve

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/op-zoek-naar-de-rechtvaardige-rechters'>Odyssee Reisgidsen</a>