1000 Plekken Die Je Moet Gezien Hebben: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland

0 out of 5

19,95

Een (lange) lijst maken van “wat je moet gezien hebben” in een bepaalde regio wordt moeilijker naarmate je vordert. Over de eerste tientallen, misschien zelfs honderden items bestaat er weinig of geen discussie. Nadien begint het echte werk: wat krijgt een plaatsje, wat wordt verbannen. In het geval van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland lijkt me het opmaken van een dergelijke lijst zelfs archi-moeilijk: deze drie landen puilen namelijk uit van de bezienswaardigheden en de bijzondere evenementen.

Het zijn inderdaad niet alleen bezienswaardigheden die een plaatsje krijgen en verdienen in deze uitgave. Er is evenzeer plaats voor bezienswaardige evenementen als het Vierschansentornooi van Garmisch-Partenkirchen, de Christkindlmarkt en de Vaktualienmarkt van Munchen of de Zesdaagse van Berlijn. Daarnaast krijgen ook een aantal heerlijke restaurants en schitterende hotels een plaatsje.

De meerderheid van de items zijn evenwel de klassieke bezienswaardigheden, al horen daar hier bijvoorbeeld ook terecht bij prachtige natuurgebieden, mooie stranden en zelfs de radiotelescoop van Effelberg en Legoland. Je kan je altijd wel afvragen waarom dit of gene gebouw of plaatsje niet opgenomen werd, maar over ’t algemeen moet gezegd dat de auteurs uitstekende keuzes maakten en daarvoor alle lof verdienen.

Een kleine storende factor is wellicht toe te schrijven aan de vertaling: de “tweetaligheid” van een aantal titels of thema’s in het boek. In een en dezelfde titel zowel een Nederlandstalige als een Duitstalige term gebruiken doet vreemd aan. Enkele voorbeelden: “Alter Markt en de binnenstad” en “Hallig Hooge en de Waddenzee”. Ook elders is er geen uniformiteit inzake taalgebruik: “Brandenbuger Tor” behoudt hier terecht de oorspronkelijk naam, maar waarom moest “Rijksdag” dan zo nodig in het Nederlands?

Op deze kleine taalperikelen na zijn er geen bemerkingen te maken over de inhoud van deze uitgave, al ware het natuurlijk mooier (en duurder) geweest wanneer de talloze foto’s in kleur zouden zijn. Wie een vakantie naar de hogergenoemd landen plant zich voor uitstekende ideeën met een gerust gemoed laten assisteren door deze informatieve uitgave. Van in je luie zetel krijg je al een overzichtelijk beeld van de schat aan bezienswaardigheden en belevenissen allerhande die je er kan bewonderen of ondergaan.

op voorraad

Extra informatie

Auteur

diverse

ISBN

9789089890498

Type

Hardback

Bladzijden

928

Recensent

robert

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='http://www.terralannoo.nl'>Terra</a&gt;

Distributeur

<a href='http://www.lannoo.com'>Lannoo</a&gt;