Cd Luc Pilartz – Musique De Suède

0 out of 5

15,00

De Waalse violist en doedelist Luc Pilartz brengt op deze cd hoofdzakelijk volksmuziek uit de Zweedse regio Värmland, met daarnaast ook nog een stukje uit Angermanland en eentje waarvoor Bach ooit tekende. Het grootste deel van deze muziek komt uit een verzameling van achtduizend melodieën die op het einde van de 19de eeuw verzameld werden in voormelde regio.

Het prettige en meesterlijke vioolspel van Luc Pilartz beheerst dit album volledig. Vaak speelt hij solo, op andere nummers zijn de muzikanten zijn er vooral om zijn virtuositeit te omkaderen en te ondersteunen. Blijkbaar houd Pilartz wel van de polka, er staan in ieder geval meerdere fris klinkende nummers uit dit genre op deze cd.

Ietwat apart van origine op deze cd is het nummer “L’alouette” dat in het begin van de 19de eeuw gecomponeerd werd door Bys-Calle, een Zweedse muzikant van Waalse afkomst. Net als nog andere Waalse families was de zijne naar Zweden getrokken om daar te werk te vinden in de opkomende industrie.

Behalve Luc Pilartz op de viool zijn op deze schitterende cd verder nog te horen: Didier Laloy (diatonische accordeon), Vinçent Noiret (contrabas), Bernard Zonderman (barokke gitaar en) en Stephan Pougin (percussie). Met zijn allen slagen ze erin de luisteraar een prettig “onderweg-gevoel” te bezorgen. Misschien moet je deze ook maar eens onderweg beluisteren. In een rustig landschap ergens aan de rand van een meer bijvoorbeeld?

Category: Multimedia

op voorraad

Extra informatie

Type

CD

Recensent

robert

Taal

Meertalig

Uitgeverij

World Boar Music