Cd Celia Cruz

0 out of 5

15,00

Toen Celia Cruz in 2003 op bijna 80-jarige leeftijd overleed was zij al jaren lang de onbetwiste koningin van de salsa. Geboren in Havana in 1924 werd ze daar snel een populaire zangeres. Na haar vlucht voor het aankomende Castro regime in 1959 trok ze eerst naar Mexico en vervolgens naar New York. Een deel van haar vroegere publiek, Cubaanse immigranten, kon ook in het nieuwe vaderland genieten van haar muziek, maar haar faam verspreide zich veel ruimer.

De opnames op deze cd behandelen haar Amerikaanse periode, van 1966 tot 1992. Ze was toen op het toppunt van haar kunnen en illustreert dat dan ook op magistrale wijze. Daarbij is ze omringd door een keur aan latino muzikanten die voor een opzwepend ritme zorgen. Samen met enkele van diezelfde muzikanten leverde ze ook een belangrijke bijdrage tot het populair worden van dit muziekgenre. De meest vooraanstaande onder hen was mambokoning Tito Puente, ook te horen op deze cd in “Elegua”. Ze keek evenwel ook verder dan haar eigen cultuur en werkte ook samen met Amerikaanse artiesten als bijvoorbeeld Dionne Warwick.

Deze cd brengt je probleemloos in de juiste sfeer om een reis naar een regio met grote latino invloed te overwegen. Ze zet tevens aan om toch maar eens salsa te leren. Lukt het niet, dan is dat beslist niet toe te schrijven aan Celia Cruz!

Category: Multimedia

op voorraad

Extra informatie

Type

CD

Recensent

robert

Taal

Meertalig

Uitgeverij

<a href='http://www.worldmusic.net/'>World Music Network</a>