Cd Antikrisis

0 out of 5

15,00

Kenners omschrijven dit album als het eerste uit een apart genre “Gypsy Hip”. Het verhaal begint bij Piet Maris, zanger van de Brusselse groep “Jaune Toujours”. Gefascineerd als hij is door door de muziek van de Slovaakse Roma, kan het niet anders of die dringt binnen in zijn eigen werk. Tijdens een concert in Gent springen enkele enthousiaste Roma-zangeressen op het podium: Mec Yek is geboren.

Muziek kan wonderlijke reizen maken! Tijdens de eerste tientallen seconden van de cd klinkt een Roma-stem een beetje in mineur, enigszins onzeker over de buitenwereld waarin nogal wat domme of angstige mensen weinig begrip tonen voor Roma, gevlucht voor de slechte omstandigheden in Slovakije, toch een EU-lidstaat. Maar dan barst muzikaal enthousiasme los: de zangeressen hebben prachtige stemmen, ze weten zich gesteund door uitstekende muzikanten en brengen sfeer. Die sfeer, soms opwindend dan weer enigszins ingehouden, blijft aanwezig over het volledige album, ook al zijn hun verhalen niet altijd even vrolijk: “Ik moet naar de gevangenis, moeder zorg jij voor de kinderen” of “De skinheads komen ons vermoorden”. Elders halen vrolijkheid en liefde toch de bovenhand: “Ik verkoop mijn vrouw niet voor een liter wijn”.

Het hele verhaal van deze verrijkende en heerlijke cd is samen te vatten met woorden uit het laatste nummer: “Gadzje muzikanten uit Brussel en Roma zangeressen uit Gent: we spreken een andere taal, maar we maken goede muziek”. Goede muziek? Uitstekende muziek!

Category: Multimedia

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Mec Yek

ISBN

Chou 0802

Type

CD

Recensent

robert

Taal

Meertalig

Uitgeverij

<a href='http://www.choux.net'>Choux de Bruxelles</a>