Warm Aanbevolen: Godsheide En Malpertuus

0 out of 5

10,00

In de middeleeuwen behoorde Hasselt tot het Graafschap Loon en Diepenbeek behoorde bij het Hertogdom Brabant. Het grondgebied van het later ontstane Godsheide lag hier netjes tussen.  De betekenis van haar naam stamt nog uit die tijd: scheiding tussen twee domeinen. In de twintigste eeuw is Godsheide opgesplitst door de aanleg van het Albertkanaal en twee belangrijke autowegen. Desondanks is de gemeenschap van deze wijk van Hasselt een hechte buurt en is het samenhorigheidsgevoel behouden gebleven.
Straten en straatnamen vertellen heel wat over de geschiedenis van een wijk, gemeente of stad. Voor dit werk werden de Ferrariskaarten, de buurtwegenatlas en diverse archieven geraadpleegd. Zo werd er aan de hand van de huidige straatnamen en hun vroegere benamingen gezocht naar de oorsprong ervan. Het resultaat is een boeiend stukje lokale geschiedenis. Interessant zijn ook de verhalen over het verenigingsleven, de beide wereldoorlogen, het religieus en het economisch verleden.
De ramp van Godsheide op 14 februari 1941 heeft indertijd de hele parochie getroffen. Een vlot die de kinderen na schooltijd over het Albertkanaal moest zetten sloeg om. 35 kinderen en twee volwassenen overleefden dit niet. Een hele generatie kinderen is hierdoor weggevaagd. Godsheide was in diepe rouw.  Van slachtofferhulp was er toen nog geen sprake…
Deze uitgave is de achtste editie van “Warm aanbevolen … vroeger en nu”. De vorige uitgaven zijn Runkst, Stevoort, Kuringen, Kermt en Spalbeek, Wimmertingen en Sint-Lambrechts-Herk.  
  

op voorraad

Extra informatie

Type

Paperback

Bladzijden

166

Recensent

lieve

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='http://www.erfgoedcelhasselt.be'>Stad Hasselt</a>