1001 Natuurwonderen

0 out of 5

19,95

De natuur zit nog steeds vol wonderen, ook al knabbelen de ruimteverslindende mensen, de milieuverloedering en de opwarming van de aarde daar gestaag kleine beetjes van af. Iedereen die wat gereisd heeft kan wel een lijstje samenstellen met wat natuurwonderen, maar duizend stuks dat haal je nooit op je eentje.
 
De natuurwonderen die hier opgenomen werden zijn velerlei: schitterend landschappen, spectaculaire gletsjers, dieren met zeer aparte leefgewoontes, enorme watervallen, betoverende meren, kleurrijke rotsen, unieke planten, ongewone woestijnen, miljoenen jaren oude versteende boomstammen,… Niet al deze natuurwonderen zijn het jaar rond te bewonderen, sommige slechts tijdelijk of seizoensgebonden, zoals bijvoorbeeld de Vlinderbomen in Centraal-Mexico die slechts 3 maanden per jaar bedekt zijn met miljoenen overwinterende vlinders. Soms stel je wel eens de vraag eens of dit of gene natuurwonder wel in dit boek thuishoort. Je kunt die vraag best beantwoorden door er eentje proberen te bedenken dat met meer echt in deze uitgave thuishoort. Moeilijk hoor!
 
In deze lijvige uitgave zijn de natuurwonderen gerangschikt per werelddeel en vervolgens per land. Ga niet meteen op zoek naar de landen van de Benelux; als je eerlijk bent moet je toegeven dat natuurwonderen niet de belangrijkste toeristische troeven vormen van die landen. Voor de drie landen samen haalden alleen de grotten van Han-sur-Lesse de top-duizend. Bij elk van de natuurwonderen hoort een beknopte beschrijving en meestal ook een fraaie foto.
 
Naast de staatkundige index is er ook nog een thematisch (bossen, geisers, meren, vulkanen, …) en een algemeen register. Achteraan vind je ook nog een verklarende woordenlijst met moeilijkere termen uit de geologie, de geografie, de dierenwereld, enz … Bij het staatkundige register hoort een vaker terugkerende bemerking voor oorspronkelijk Britse uitgaven: Engeland, Schotland en Wales vormen (voorlopig toch nog) één land, geen drie aparte. Het enige andere land dat je niet correct op zijn alfabetische plaats terugvindt is dat waar Leopold II zijn bloedgeld vandaan haalde: Congo. Het land staat zowel vermeld onder de D van Democratische Republiek Kongo als de K van Kongo, maar telkens met verschillende natuurwonderen. Zowel de oorspronkelijke samenstellers als de Nederlandstalige bewerkers van dit boek hadden moeten weten dat dit één en hetzelfde land is.
 
In eerste instantie zal je dit boek doorbladeren, lezen en bekijken om wat moeder Aarde voor fraais te bieden heeft. Urenlang kan je ervan genieten. Misschien bekruipt je dan ook de lust om enkele van die natuurwonderen van naderbij te bekijken tijdens een reis. Een selectie maken wordt een aartsmoeilijke klus. Wil je ronddwalen in het onaardse landschap van Petrified Forest, tussen prachtig groene heuvels in Mongolië of in het water tussen de koraalriffen van Belize?
 
Met deze boeiende uitgave krijg je voor eigenlijk geen geld natuurwonderen uit de ganse wereld onder ogen, zo lang en zo vaak je maar wil.

op voorraad

Extra informatie

Auteur

Michael Bright

ISBN

9789057647000

Type

Paperback

Bladzijden

960

Recensent

robert

Taal

Nederlands

Uitgeverij

<a href='http://www.librero.nl'>Librero</a&gt;